Determinarea beta 2 transferinei in diagnosticul rinoreei cu LCR- comparatie intre diverse tehnici electroforetice in gel


03.05.2012

 

Determinarea beta 2 transferinei in diagnosticul rinoreei cu LCR- comparatie intre diverse tehnici electroforetice in gel

 

Andreea CHIVA 

 

Determinarea beta 2 transferinei constituie criteriu esential de diagnostic al fistulelor de LCR (cel mai adesea exteriorizate prin otoree sau rinoree, adica prin pierderea de lichid prin ureche sau nas). Fracturile de baza de craniu sau interventiile chirurgicale la acest nivel constituie cauze frecvente ale acestor fistule, cu potential mare de complicatii (abcesul intracranian si meningitele bacteriene) si rata de mortalitate de 25-50%.

Prezenta unor proteine specifice LCR-ului in secretiile nazale constituie criteriu de diagnostic pentru fistulele de LCR.

In functie de tipul si cantitatea de proteine prezente in LCR, se folosesc diferite metode. Electroforeza in gel de agaroza mono si bi -dimensionala cuplata cu imunofixarea prezinta specificitatea si sensibilitatea cea mai mare, conducand la un diagnostic de mare acuratete.

Studiul publicat in 2012 de un grup de cercetatori elvetieni realizeaza o comparatie intre electroforeza bidimensionala clasica si electroforeza in gel cuplata cu imunofixare specifica noului kit SEBIA Hydragel Beta 2 Transferrin.

Analiza a cuprins 36 de cazuri cu suspiciune de rinoree cu LCR. Toate probele au fost testate prin trei metode: electroforeza bidimensionala, electroforeza in gel de agaroza cuplata cu imunofixare (kit Hydragel Beta 2 Transferrin SEBIA France) si testul cu fluoresceina.

Rezultatele obtinute au evidentiat rezultat pozitiv pentru rinoree cu LCR in 9 cazuri, restul de 27 fiind negative. S-a observat o buna concordanta intre cele trei metode, cu exceptia unui singur caz negativ la electroforeza bidimensionala, dar identificat ca pozitiv pe celelalte metode (electroforeza in gel de agaroza cuplata cu imunofixare SEBIA) si testul cu fluoresceina.

 

Metoda

Cazuri negative

 

Cazuri pozitive

Electroforeza bidimensionala

27

9

Electroforeza cuplata cu imunofixare (metoda SEBIA)

26

10

Test cu fluoresceina

26

10

Tabel 1. Comparatie intre diverse metode de determinare a rinoreei cu LCR.

Analiza corelatiei dintre rezultate a demonstrat ca separarea electroforetica a beta 2 transferinei asociata cu imunofixarea SEBIA este o metoda robusta si rapida, cu un inalt grad de specificitate si sensibilitate si cu potential de introducere rapida in uzul curent. Tehnica nu necesita aparatura speciala sau personal supraspecializat, intrucat se efectueaza pe sistemele automate de electroforeza HYDRASYS 2 ® SEBIA, deja existente in multe dintre laboratoarele atat din lume, cat si din Romania.

(Lescuyer P, et al.- Comparison of gel-based methods for the detection of cerebrospinal fluid rhinorrhea. Clin Chem Acta, 2012, 11; 413(13-14):1145-50)

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020