Interferente si limite in interpretarea electroforezei proteinelor serice in diagnosticul gamapatiilor monoclonale


05.04.2012

 Interferente la interpretarea electroforezei proteinelor serice in diagnosticul gamapatiilor monoclonale

 Andreea CHIVA

 

Ø      Zona α2 globulinelor- sindroamele inflamatorii, la care nivelul haptoglobinelor este foarte crescut, pot conduce la o creştere a α2 globulinelor, dar ea va fi însoţită întotdeauna de o hiper α1 globulinemie paralelă

Ø      Zona β globulinelor

  • Analiza unui ser hemolizat- conduce la apariţia unor benzi suplimentare ca urmare a formării complexelor hemoglobină- haptoglobină
  • Hiperbetaglobulinemia non monoclonală poate fi determinată de creşterea transferinei (în caz de anemie feriprivă), a complementului C3 (în colestază) sau a betalipoproteinelor (apo B crescută în caz de bilanţ lipidic perturbat) şi antrenează o hipogamaglobulinemie relativă artificială. Interpretarea corectă a rezultatelor electroforezei proteinelor serice va ţine cont de vârstă şi  context clinic.

Ø      Zona γ globulinelor

  • Efectuarea analizei pe plasmă sau la pacienţii sub tratament cu heparină conduce la apariţia unui peak monoclonal în această zonă de migrare (mai precis zona de mobilitate beta-gama) datorat fibrinogenului. În acest caz se recomandă repetarea electroforezei pe ser, pe probe de sânge recoltate la câteva ore după administrarea heparinei sau după tratarea sângelui cu trombină. În acest caz, imunofixarea nu evidenţiază nicio bandă anormală la acelaşi nivel cu fibrinogenul de pe electroforeza proteinelor serice martor.

 

(A.CHIVA- Actualitati in diagnosticul electroforetic de laborator- Editura Universitara "Carol Davila", Bucuresti, 2011)

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020