Electroforeza capilara in sistem Capillarys SEBIA Franta vs HPLC in diagnosticul anomaliilor hemoglobinei


09.08.2011

 

Electroforeza capilara in sistem Capillarys SEBIA Franta vs HPLC in diagnosticul anomaliilor hemoglobinei

 

Andreea CHIVA

 

 

 

Screening-ul anomaliilor calitative si cantitative ale hemoglobinei constituie probleme medicale importante cu care se confrunta permanent laboratorul clinic si medicul specialist. Diagnosticul precoce al unor afectiuni, precum siclemia sau β talasemiile, creaza premisele instituirii unui tratament precoce si cresterii considerabile a calitatii vietii.

Din aceste motive, identificarea continua a unor metode de analiza cu specificitate si sensibilitate din ce in ce mai mari constituie o necesitate obiectiva. Ultimii ani au adus un reviriment in ceea ce priveste tehnicile de diagnostic. HPLC (high-pressure liquid chromatography) si electroforeza capilara (CE) s-au dezvoltat rapid in paralel cu metodele electroforetice de separare in gel de agaroza (in mediu alcalin si acid), utilizate in prezent si aflate intr-o continua perfectionare.

            Unele studii de data recenta, focalizate pe electroforeza capilara, au evidentiat superioritatea CE fata de celelalte metode utilizate in prezent. Keren et al. (2008) releva specificitatea si sensibilitatea CE in determinarea Hb A2 (principalul criteriu de diagnostic in anomaliile cantitative ale hemoglobinei) in prezenta Hb E, HPLC nefiind capabila sa faca aceasta distinctie. Separarea Hb A2 de Hb C se face, de asemenea, cu o rezolutie buna, desi, conform aceluiasi studiu, pot exista situatii rare in care distinctia sa nu se poara realiza (la 2 din 14 cazuri cu Hb C prezenta). Daca pentru Hb A valorile obtinute prin cele doua metode au fost comparabile, pentru Hb A2 si Hb S valorile au fost mai mari prin CE decat prin HPLC. (Tabel 1)

 

Fractiune

Valori obtinute prin  CE (%)

Valori obtinute prin HPLC(%)

Hb A

96.2

96.8

Hb A2

2.8

2.3

Hb S

40.6

38.4

 

Tabel 1. Comparatie intre valorile principalelor hemoglobine obtinute prin CE si HPLC

 

Aceiasi autori releva cateva avantaje ale CE fata de HPLC (ambele metode fiind considerate, in prezent, metode de referinta):

-modele electroforetice usor de interpretat prin CE fata de HPLC

-detectie facila a Hb H si Hb Bart prin CE

-grad mare de rezolutie la separarea Hb A2 de Hb E si Hb C (hemoglobine patologice)

-posibilitatea de separare a unor variante rare de hemoglobina Hb Athens/Waco, Hb G-Philadelphia (α), Hb S-G Philadelphia prin CE , variante pe care HPLC nu le identifica. Procedeul de elutie a probelor utilizat in HPLC, complex si de lunga durata, determina conjugarea mai multor fractiuni si imposibilitatea diferentierii lor.

-posibilitatea de implementare a CE ca tehnica uzuala in majoritatea laboratoarelor. HPLC, desi precisa si rapida, necesita aparatura si personal specializat.

 

            Un alt studiu de data foarte recenta, publicat in aprilie 2011, confirma aceste avantaje si subliniaza valoarea clinica a electroforezei capilare in sistem SEBIA nu numai pentru diagnosticul anomaliilor hemoglobinei la adulti, ci si pentru screeningul hemoglobinopatiilor la nou nascuti.

            Avantajele CE in sistem SEBIA demonstrate de numeroase studii explica recunoasterea de catre US Food and Drug Administration inca din 2007 a acestei metode ca tehnica de referinta in screeningul anomaliilor calitative si cantitative ale hemoglobinei si utilizarea ei pe scara larga in multe din laboratoarele din lume. CE este singura tehnica ce poate confirma prezenta unor variante anormale Hb S, C, E, D, G, Lepore, HPLC fiind folosit numai pentru screening. Tehnicile in gel continua si ele sa fie utilizate, dar tind sa fie inlocuite de CE.

            Literatura de specialitate este, astfel, unanima in a recunoaste CE ca alternativa viabila la HPLC pentru screeningul si diagnosticul anomaliilor hemoglobinei. Pretul scazut si informatia clinica importanta recomanda CE pentru introducerea intr-un numar din ce in ce mai mare de laboratoare si in Romania.

 

Referinte bibliografice

Keren FD, Hedstrom D, Gulbranson R, Ou CN, Bak R- Comparison of Sebia Capillarys Capillary Electrophoresis with the Primus High-Pressure Liquid Chromatography in the evaluation of hemoglobinopathies. Am J Clin Pathol 2008; 130:824-831.

Srivorakun H, Fucharoen G, Changtrakul T, Komwilaisak P, Fucharoen S- Thalassemia and hemoglobinopathies in Southeast Asian newborns: diagnostic assessment using capillary electrophoresis system. Clin Biochem 2011; 44(5-6):406-11.

 

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020