Determinarea electroforetica a LDL/HDL-colesterol- element de noutate in programul SEBIA


14.09.2009

 

 

 

 

 

 

Determinarea electroforetica a LDL/HDL-colesterol- element de noutate in programul SEBIA

 

Andreea Chiva

 

LDL si HDL sunt cele mai importante lipoproteine transportoare de colesterol. Datorita efectului lor proaterogen (LDL-col) si nonaterogen (HDL-col), acestia sunt markeri biochimici de baza in estimarea riscului de afectiuni cardiovasculare si monitorizarea acestor afectiuni.

De aceea, evaluarea cat mai precisa a celor doua fractiuni lipoproteice constituie o provocare permanenta pentru biochimia clinica.

De-a lungul timpului, s-au folosit numeroase metode de determinare a LDL si HDL-colesterolului, cum ar fi : ultracentrifugarea, precipitarea in faza lichida, electroforeza, izotacoforeza capilara, cromatografia. Cel mai adesea, LDL-col se determina prin formula Friedewald:

 

LDL-col (g/l) = TC –HDLC-TG/5

( TC = colesterolul total, HDLC = HDL-col si TG = triglicerde)

 

Acest mod de determinare prezinta numeroase interferente, in special la valori ale TG si, respectiv, ale lipoproteinelor bogate in trigliceride (chilomicroni, VLDL, IDL) mari.

Studiul comparativ al acestor metode a demonstrat superioritatea electroforezei in sistemul Hyrys-Hydrasys SEBIA. Metoda combina automatizarea tehnicii cu coloratia enzimatica specifica cu colesterol esteraza/colesterol oxidaza, dovedindu-se o alternativa viabila la formula Friedewald datorita rapiditatii, specificitatii si sensibilitatii mari si a costului redus.

 

 

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020