Capillarys Neonat Hb-cel mai nou kit SEBIA-Franta


03.02.2010

 

Capillarys Neonat Hb- cel mai nou kit pentru diagnosticul neo natal al hemoglobinopatiilor

 

Andreea Chiva

 

Unul dintre elementele esentiale in diagnosticul neo natal al hemoglobiinopatiilor si talasemiilor il constituie studiul profilului electroforetic al hemoglobinei. Scopul principal il reprezinta identificarea anomaliilor calitative (prezenta Hb S, C, D, E, Bart) sau cantitative (valori procentuale modificate ale HbA si Hb F).

Doua sunt tehnicile utilizate in prezent pentru electroforeza hemoglobinei la nou nascut: focalizarea izoelectrica si HPLC (high performance liquid chromatography). In pofida acuratetei lor, aceste tehnici prezinta inconveniente legate de durata, cost si accesibilitate pentru laboratoarele clinice din marile spitale.

Noul kit SEBIA Capillarys Neonat Hb inlocuieste cu succes focalizarea izoelectrica, sporind sensibilitatea si specificitatea si, mai ales, imbunatatind protocolul de recoltare a probelor de sange. Probele sunt prelevate pe hartie Guthrie, ulterior uscata la temperatura camerei, la loc uscat si intunecos. In acest fel, probele pot fi pastrate cel mult o luna la 2-8°C.

Metoda de lucru este complet automatizata, principalele etape pre-, analitice si post analitice fiind:

-preelutia hemoglobinei din spoturile uscate

-hemoliza (7 min)

-separare electroforetica la 10000V, 34°C (7 min)

-densitometrarea fractiunilor si afisarea rezultatelor

Electroforeza hemoglobinei in sistem Capillarys poate evidentia atat profilul specific indus de transfuzia de sange (cand valoarea procentuala a Hb F este mai mica decat cea a  Hb A fata de profilul normal  al noului nascut caracterizat de prevalenta Hb F), cat si profile patologice cum ar fi prezenta formelor F/S, F/AC, F/AE la prematuri sau F/S homozigot, F/SC heterozigot, F/AS heterozigot, F/C homozigot, F/AC heterozigot, F/AD heterozigot, F/E homozigot, F/AE heterozigot, Hb Bart.

 

Avantajele noii metode SEBIA Capillarys Neonat Hb  in raport cu alte tehnici utilizate in prezent:

-trasabilitatea totala de la identificarea probelor cu ajutorul codului de bare aplicat pe hartia Guthrie pana la introducerea probei in segmentele de analiza ale sistemului de electroforeza capilara

-timpul scurt de obtinere a rezultatului

-autonomie de lucru semnificativa (4h). De exemplu 192 probe pot fi lucrate automat pe timpul noptii in conditii de autonomie totala

-automatizarea totala atat a etapelor pre- si post analitice, cat si a celor analitice

-identificarea usoara a hemoglobinelor patologice cu mobilitate catodica (Hb E, Hb AO-Arab, Hb C)

-evidentierea automata prin cod de culoare a modelelor electroforetice anormale

-capacitatea de diferentiere a formelor homozigote de cele heterozigote (sensibilitate mult mai mare fata de focalizarea izoelectrica, in special pentru Hb A la concentratii mici)

-specificitate si sensibilitate mare in determinarea variantelor de hemoglobina specifice prematurilor

 

In concluzie, studiul prin electroforeza capilara a hemoglobinelor normale si patologice ale noului nascut constituie o alternativa viabila la celelalte tehnici utilizate in prezent, pretabila automatizarii complete, cu cost redus si valoare diagnostica importanta.

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020