Sectiunea de fata isi propune trecerea in revista a principalilor factori de interferenta in interpretarea electroforezei in gel de agaroza. Este vorba atat despre factorii de interferenta clasici (hemoliza, ser icteric si lactescenta) cat si despre cei specifici diversilor parametri investigati electroforetic (nutritionali, medicamentosi, varsta, sex, variatii sezoniere).
Parametru |
Factori de interferenta |
Efect |
Electroforeza proteinelor serice (standard si HR) |
- plasma ca proba de analizat
- tratament cu anticoagulante
- hemoliza serului
- decongelarea probelor
|
- prezenta fibrinogenului cu mobilitate beta-gama
- dublarea peak-ului in zona alfa-2 sau beta-globulinica
- banda suplimentara in punctul de aplicare a probei
|
Electroforeza lipoproteinelor |
- congelarea probelor
- conservarea prelungita a probelor
- valori VLDL foarte mari
|
- fractiuni pre-beta incetinite sau subevaluate
- Lp(a) mascata
|
Electroforeza hemoglobinei |
- probe hemolizate
- conservare > 7 zile
- valori Hb F sau a altor Hb minore > 2-3% din Hb total
|
- banda difuza post Hb A, usor de confundat cu Hb H sau Bart
- determinarea aproximativa a Hb de interes
|
Electroforeza proteinelor urinare |
|
- banda suplimentara in punctul de aplicare a probelor ca urmare a denaturarii proteinelor
|
Identificarea benzilor oligloconale in LCR |
- utilizarea altor antiseruri decat cele recomandate de producator
|
- subevaluarea benzilor ologloconale
|
Separarea electroforetica a izoenzimelor CK |
- hemoliza serului (enzime intraeritrocitare)
- prezenta de inhibitori ai activitatii enzimatice (EDTA, citrat, fluorura, iodoacetat)
|
- supraevaluarea fractiunilor
- subevaluarea fractiunilor
|
Separarea electroforetica a izoenzimelor LDH |
- congelarea rpobelor
- hemoliza serului
|
- fractiuni suplimentare
- supraevaluarea unor fractiuni
|
Separarea electroforetica a izoenzimelor PAL |
- hemoliza serului (enzime intraeritrocitare)
- prezenta de inhibitori ai activitatii enzimatice (EDTA, citrat, fluorura, iodoacetat)
|
- supraevaluarea unor fractiuni
- subevaluarea unor fractiuni
|