Electroforeza este o metoda fizico-chimica de analiza ce permite separarea proteinelor pe baza diferentelor intre vitezele de deplasare intr-un camp electric aplicat mediului respectiv. Ca urmare a caracaterului lor amfoter, proteinele poseda o sarcina electrica ce depinde de natura moleculei, pH si de compozitia mediului. Moleculele incarcate electric, aflate in solutie si supuse actiunii unui camp electric, vor migra catre electrodul de polaritate opusa.

        Viteza cu care se deplaseaza o particula intr-un camp electric depinde de mai multi factori: densitatea de sarcina electrica la suprafata particulei (functie de marimea sarcinii si de volumul particulei), densitatea particulei, gradientul de potential (reprezentat de raportul dintre diferenta de potential dintre electrozi si distanta dintre acestea), forta ionica a mediului, vascozitatea lui, temperatura. De aceeasi factori depinde si gradul de rezolutie al unei metode electroforetice, natura suportului folosit si pH-ul mediului fiind decisive.

        De-a lungul timpului s-au folosit mai multe suporturi electroforetice, gelul de agaroza fiind cel care asigura cea mai buna rezolutie.

        Se cunosc mai multe tipuri de electroforeza in gel de agaroza: tehnica standard, electroforeza in gel de SDS-agaroza (la care adaugarea SDS - sodium dodecil sulfat in compozitia suportului electroforetic permite separarea fractiunilor pe baza masei moleculare) si focalizarea izoelectrica.


Electroforeza in gel de agaroza prezinta cateva avantaje, cele mai importante fiind:

  • gradul mare de rezolutie, specificitate si sensibilitate
  • rapiditatea, conferita de posibilitatea analizei simultane a mai multor parametri, ca urmare a independentei totale a celor doua module (de migrare si colorare)
  • gradul mare de reproductibilitate prin implicarea minima a factorului uman la metodele manuale)
  • diversificarea parametrilor investigati (proteine, lipoproteine, izoenzime, hemoglobine normale si patologice)
  • aplicabilitatea in cazul mai multor lichide biologice (ser dar si urina, LCR si altele), precum si faptul ca pentru aceste lichide nu mai este nevoie de concentrarea lor, fiind astfel inlaturat un neajuns important care facea, de multe ori, impracticabila metoda pentru electroforeza proteinelor urinare, din LCR si din alte fluide hipoproteice

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020