Electroforeza capilara este cea mai moderna dintre metode. Dezvoltata in paralel cu cea clasica, ea ofera avantajul automatizarii complete, fiind un intermediar intre electroforeza clasica de zona pe diverse suporturi si cromatografia lichida.

        Electroforeza capilara permite separarea moleculelor incarcate electric functie de mobilitatea proprie intr-un tampon cu un pH dat si functie de fluxul electroosmotic. Separarea are loc in capilare de siliciu, cu un diametru mai mic de 100 micrometri, umplute cu un tampon format din diversi electroliti. Injectia probelor (diluate in prealabil cu tampon) se face la anod prin aspiratie. Separarea se face prin aplicarea unei diferente de potential la extremitatea capliarului. Densitometrarea fractiunilor are loc la catod, la lungimi de unda adecvate tipului de amestec proteic de separat. La final, capliarele sunt spalate cu solutie de spalare si apoi cu solutie tampon.

        Electroforeza capilara este o alternativa viabila la electroforeza clasica, in special datorita faptului ca cele mai frecvente interferente cunoscute pentru tehnicile electroforetice (hemoliza, icterul si lactescenta serului, precum si artefactele legate de punctul de aplicare a probelor si prezenta componentelor monoclonale de concentratie scazuta) raman fara efect asupra electroforezei capilare. Separarea electroforetica a proteinelor din fluidele hipoproteice (lichid cefalorahidian si urina) precum si determinarea cantitativa a hemoglobinei glicozilate in sistem multicapilar constituie perspective importante in dezvoltarea tehnicilor electroforetice in sistem Capillarys. Desi putin accesibila in prezent, electroforeza capilara se impune ca o metoda de viitor, rapida si mult mai sensibila decat electroforeza in gel de agaroza.

        Avantajele electroforezei capilare:

  • gradul mare de rezolutie, specificitate si sensibilitate.
  • rapiditatea conferita de posibilitatea analizei simultane a 10 probe/ora (in cazul imunotiparii) pana la 80 de probe/ora (in cazul proteinelor serice). In termeni de timp vorbim despre 20 minute in electroforeza standard in gel de agaroza si de 120 de secunde in electroforeza capilara.
  • trasabilitatea totala de la proba primara pana la rezultat, precum si a lotului de reactivi.
  • implementarea programului de control de calitate pe 3 nivele cu posibilitatea de prelucrare statistica a rezultatelor (curba Levey-Jennings) si a programului de transfer a rezultatelor pentru controlul inter laboratoare si a celui de acces la aceste rezultate.
  • posibilitatea conectarii la un scanner pentru importul si monitorizarea imaginilor obtinute pentru imunofixarea (IF) sau a rezultatelor pentru proteine specifice.
  • diversificarea parametrilor de investigat prin posibilitatea determinarii, cu o rezolutie excelenta, a sialoformelor tranferinei si a hemoglobinelor normale(Hb F si A) si patologice (Hb S, C, D, E, Bart) ale noului nascut.
  • analiza directa a globulelor rosii nespalate, centrifugate sau decantate, hemoliza fiind efectuata de catre aparat.
  • eliminarea interferentelor uzuale: hemoliza, icterul si lactescenta serului, precum si artefactele legate de punctul de aplicare a probelor si prezenta componentelor monoclonale de concentratie scazuta.
  • costul scazut per analiza.

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020