Sindromul de ochi uscat si ecranele informatice


26.11.2009

 Sindromul de ochi uscat si ecranele informatice

 

  Andreea Chiva

 

Aparut in general dupa varsta de 40 ani, ochiul uscat este o afectiune frecventa, intalnita in special la femei. Multifactorial prin excelenta, sindromul afecteaza deopotriva suprafata oculara si glandele lacrimale, ducand la discomfort ocular, tulburari vizuale si instabilitate a filmului lacrimal. Ochiul uscat se asociaza frecvent cu cresterea osmolaritatii filmului lacrimal si cu inflamatia suprafetei oculare. Factorii de risc sunt multipli si cuprind :

  • deficiente hormonale
  • carente vitaminice (in special vitamina A)
  • unele tratamente medicamentoase (diuretice, antihistaminice, somnifere, analgezice, psihotrope, anticolinergice, fenotiazine, benzodiazepine, hipotensoare si unii conservanti din solutiile de uz oftalmic, cum ar fi clorura de benzalconiu)
  • poluanti
  • alergeni
  • instalatii de climatizare (aer conditionat, instalatii de incalzire)

Diversitatea si severitatea complicatiilor precum si aparitia continua a noi factori de risc au impus orientarea studiilor asupra identificarii acestora in scopul prevenirii ochiului uscat. Sectiunea de fata isi propune trecerea in revista a datelor cele mai recente din literatura de specialitate privitoare la unii factori de risc cu impact major asupra secretiei lacrimale.

 

Utilizarea intensiva a ecranelor informatice- factor agravant al uscaciunii oculare si a discomfortului musculo-scheletic

 

Conform unui studiu britanic de data recenta, discomfortul ocular si tulburarile musculo-scheletice constituie problemele cele mai frecvente raportate la utilizatorii de computere cu o prevalenta de 47% pentru discomfortul ocular si de 81 % pentru tulburarile musculoscheletice pe termen scurt si mediu. Pe termen lung, prevalenta tulburarilor oculare creste pana la 93%, cea a suferintelor musculo-scheletale situandu-se in jurul a 22%.

Simptomatologia discomfortului ocular, cunoscut sub numele de Computer Vision Syndrome, este diversa (oboseala oculara, dureri de cap, iritatie oculara, tulburari de vedere) si se datoreaza in principal utilizarii indelungate a computerului, calitatii precare a imaginii si conditiilor de mediu (aer conditionat, umiditate scazuta). In studiul mentionat, 49% dintre utilizatori au raportat un singur simptom, in timp ce doar 9% au raportat prezenta tuturor acestor simptome. Alte cauze includ unii factori de mediu (iluminarea excesiva sau umiditatea scazuta) sau personali (existenta unor vicii de refractie, preexistenta ochiului uscat, unele afectiuni tiroidiene).

Tulburarile musculo-scheletice se asociaza frecvent cu cele oculare, zonele cele mai afectate  fiind gatul, umarul, membrele superioare si inferioare si incheietura mainii. Durerea si discomfortul s-au datorat in special pozitiei incorecte (49%), utilizarii intensive si continue a tastaturii (24%) si mentinerii neschimbate a pozitiei un timp mai indelungat (23%). Complicatiile pe termen lung cuprind : afectiuni ale coloanei vertebrale (discopatii, lombosciatica), tendinite si tenosinovite ale extensorului degetului mare, epicondilita laterala, sindromul de tunel carpian, osteoporoza.

Studiul citat a relevat inca un aspect important, si anume corelatia statistic semnificativa a ambelor tipuri de tulburari cu gradul de satisfactie profesionala, cu climatul la locul de munca si cu suportul social.

 

(Wood V- Musculoskeletal disorders and visual strain in intensive data processing workers- Occupational Medicine 2005; 55:121-127)

 

 

Purtarea lentilelor de contact creste riscul de ochi uscat la utilizatorii de computere

 

Un studiu recent dat publicitatii de un grup de cercetatori portughezi a vizat investigarea simptomatologiei legate de alterarile de film lacrimal la utilizatorii de computere, atat purtatori de lentile de contact, cat si la cei fara lentile de contact, in prezenta diferitelor conditii de mediu (aer conditionat si instalatii de incalzire).

Rezultatele studiului evidentiaza diferente semnificative intre prevalenta si diversitatea simptomatologiei la cele doua loturi studiate, cele mai frecvente simptome (iritatie oculara, prurit) fiind raportate la purtatorii de lentile de contact.

Utilizarea intensiva a computerului agraveaza simptomele atat la purtatorii lentilelor de contact, cat si la cei nepurtatori. Numarul de ore de utilizare a ecranelor informatice s-a corelat cu accentuarea senzatiei de arsura oculara la purtatorii lentilelor de contact si cu iritatia oculara la cei fara lentile de contact.

Prezenta aerului conditionat si a instalatiilor de incalzire a accentuat discomfortul ocular la ambele loturi, in special la purtatorii lentilelor de contact..

In concluzie, purtarea lentilelor de contact de catre utilizatorii de ecrane informatice creste riscul alterarilor de film lacrimal, in special la femei. Din aceste motive, este necesara o anamneza completa pe baza careia medicul oftalmolog sa stabileasca gravitatea discomfortului ocular si riscul de complicatii legate de ochiul uscat.

 

(Meijome-Gonzales JM, Parafita MA, Pimentel-Yebra E, Almeda JB- Symptoms in a population of contact lens and non contact lens wearers under different enviromental conditions- Opt Vis Sci, April 1,2007; 84(4): 296-302)

 

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020