Electroforeza proteinelor lacrimale in sindromul de ochi uscat datorat factorilor de risc ambientali si profesionali


07.06.2012

 

Electroforeza proteinelor lacrimale in sindromul de ochi uscat datorat factorilor de risc ambientali si profesionali

 

Andreea CHIVA

 

 

Sindromul de ochi uscat este o afectiune oculara cu incidenta mare. Studiile statistice arata ca 10-30% din populatie raporteaza simptomatologie caracteristica (iritatie oculara, senzatie de arsura sau  corp strain in ochi, roseata, oboseala oculara, fotofobie) . Boala afecteaza intr-un procent mai mare femeile decat barbatii, incidenta crescand peste varsta de 50 ani.

Factorii de risc ambientali si ocupationali, extrem de frecventi in zilele noastre, contribuie esential la cresterea incidentei si scaderea varstei la care se raporteaza primele simptome de ochi uscat.

Utilizarea intensiva a computerului si a aerului conditionat, purtarea lentilelor de contact, umiditatea scazuta a aerului, temperaturile extreme, poluarea, desele calatorii cu avionul, cititul, privitul in exces la televizor, sofatul constituie cei mai reprezentativi factori de risc ambientali si profesionali.

Asocierea a doi sau mai multi factori de risc, caz frecvent intalnit (de exemplu, purtatori de lentile de contact ce utilizeaza intensiv calculatorul intr-un birou climatizat) conduce la instalarea mai rapida a simptomelor ochiului uscat sau la agravarea unui ochi uscat preexistent, cu complicatii severe, uneori ireversibile.

De aceea, diagnosticul precoce  si instituirea unui tratament corect constituie elemente definitorii in monitorizarea grupelor de risc pentru ochiul uscat.

 

Ce este sindromul de ochi uscat?

Sindromul de ochi uscat constituie o afectiune oftalmologica frecventa, deseori neglijata. Lipsa de informare a populatiei asupra simptomelor acestei boli si a complicatiilor sale  face ca, de cele mai multe ori,  diagnosticul sa fie pus cu ocazia unui consult oftalmologic solicitat de pacient pentru alte afectiuni oftalmologice, nu pentru ochiul uscat.

Doua sunt aspectele importante referitoare la aceasta afectiune, subliniind, inca odata, importanta diagnosticului precoce si a unui tratament corect instituit:

-         Simptomele (iritatie oculara, arsura, roseata, oboseala la lumina puternica) sunt de multe ori neglijate

-         Similitudinea cu simptomele conjunctivitei fac de cele mai multe ori ca sa fie aplicat tratamentul pentru conjunctivita ceea ce agraveaza simptomele

 

Cateva notiuni de fiziologie...

Lacrimile constituie o solutie apoasa in care sunt dizolvati diversi compusi (proteine, glucide, lipide, imunoglobuline, ioni, enzime) ce formeaza un strat protector al ochiului, cunoscut sub denumirea de film lacrimal. Acesta acopera suprafata oculara pentru a mentine ochiul in stare functionala. Filmul lacrimal contine trei straturi, fiecare cu rol si compozitie bine definite: stratul lipidic, stratul apos si stratul de mucina.

Stratul lipidic (exterior) previne evaporarea lacrimilor si destabilizarea acestora.

Stratul apos (de mijloc) este cel mai important (reprezinta 90% din filmul lacrimal), intervenind activ in nutritia ochiului, eliminarea produselor “toxice” rezultate in urma metabolismului local, apararea antibacteriana si asigurarea hidratarii optime a suprafetei oculare. Este stratul ce furnizeaza principalii nutrienti si oxigenul necesari bunei functionari a corneei nevascularizate.

Stratul de mucina creaza un strat protector al epiteliului cornean, puternic hidrofil, ce asigura umectarea suprafetei oculare, prevenind uscarea ei.

 

Daca lacrimile sunt prea putine sau daca nu contin toate componentele (in special cele ale stratului apos) apare ruperea filmului cu zone uscate pe suprafata oculara ce determina simptomele ochiului uscat.

 

Prevenirea ochiului uscat se face prin respectarea unor masuri ergonomice:

-         plasarea monitorului calculatorului sub planul privirii, ceea ce conduce la o micsorare a suprafetei filmului lacrimal expuse evaporarii

-         respectarea regulii “20-20-20” : la fiecare 20 minute de utilizare a computerului, focalizarea unui obiect aflat la 6 metri (20 de picioare in sistemul metric anglo-saxon),  timp de 20 secunde

-         corectia viciilor de refractie si purtarea de ochelari corespunzatori

 

Examenul oftalomologic periodic constiutuie atat un mijloc de preventie, cat si de diagnostic. Acesta vizeaza identificarea anomaliilor calitative si cantitative ale lacrimilor. Testele utilizate in prezent (Schirmer I si II, testul ruperii filmului) ofera informatii exclusive asupra ratei de secretie a lacrimilor, nu si asupra calitatii acestora.

 

Electroforeza proteinelor din lacrimi vine si rezolva acest inconvenient. Aplicata in premiera nationala si europeana in studiile personale, electroforeza proteinelor lacrimale este singurul test ce poate oferi un “instantaneu biochimic” complet al secretiei lacrimale cu posibilitatea stabilirii unui diagnostic precoce a oricarei alterari de film lacrimal si a predispozitiei la complicatii.

Lactoferina, lizozimul si albumina, cele mai importante proteine ce pot fi analizate electroforetic in sistemul automat Hyrys-Hydrasys SEBIA Franta, ofera informatii cu privire la etiologia ochiului uscat (evaporare excesiva sau deficienta apoasa), prezenta unui focar inflamator sau infectios consecutiv acestei afectiuni sau asupra gradului de tolerabilitate a lentilelor de contact. In toate cazurile, amploarea modificarilor electroforetice se coreleza cu severitatea afectiunii si riscul de complicatii.

 

Recoltarea lacrimilor  este o tehnica non invaziva. Prelevarea lacrimilor se face in capilare de sticla dupa stimularea secretiei lacrimale cu lumina puternica sau tampon de vata, fiind exclusa utilizarea lacrimilor provenind in urma unor stari emotionale puternice.

 

Grupe de risc la care se recomanda electroforeza proteinelor lacrimale

-         Utilizatorii de computere (in special mai mult de 3 ore/zi): lucratori in domeniul informaticii, functionari publici, orice persoana la care activitatea zilnica cere utilizarea intensiva a computerului

-         Personalul ce isi desfasoara activitatea in incinte climatizate

-         Pilotii

-         Soferii profesionisti

-         Prezentatorii de radio si televiziune

 

O atentie sporita trebuie acordata persoanelor la care se asociaza mai multi factori de risc (de exemplu, purtatorii de lentile de contact utilizatori de computere sau soferi profesionisti purtatori de lentile de contact).

 

Aplicabilitatiea larga,  informatia clinica importanta si costului scazut per analiza, creaza premizele utilizarii electroforeza proteinelor lacrimale ca analiza uzuala, obligatorie in oftalmologie si medicina muncii pentru toate aceste grupe de risc.

 

Bibliografie

1. Chiva A- Electrophoresis of tear proteins as a new diagnostic tool for two high risk groups for dry eye: computer users and contact lens wearers- J Med Life, 2011:4(3):228-233.

2. Chiva A- Actualitati in diagnosticul electroforetic de laborator- Editura Universitara "Carol Davilla" Bucuresti, 2011.

3. Gayton JL- Etiology, prevalence, and treatment of dry eye disease-Clinical Ophthalomolgy 2009;3:405-412.

 

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020