Electroforeza de inalta rezolutie a proteinelor din LCR in boala Parkinson


12.09.2011

 

Electroforeza de inalta rezolutie a proteinelor din LCR  in boala Parkinson

 

Andreea Chiva

 

 

Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a sistemului nervos cu etiologie plurifactoriala si manifestari clinice extrem de heterogene.

 

Mecanisme etiologice

Agregarea si depunerea unor proteine, disfunctia mitocondriala, stress-ul oxidativ, inflamatia, apoptoza si activarea unor cai specifice de moarte celulara, precum si pierderea suportului trofoc constituie mecanisme etiologice ale bolii Parkinson.

Procesul dominant il reprezinta degenerescenta neuronilor dopaminergici din structura substantei negre. Unii neuroni supravietuitori contin incluziuni intracitoplasmatice eozinofilice, cunoscute sub numele de corpi Lewy, ce contin numeroase proteine. Acumularea acestor proteine constituie elementul declansator al procesului neurodegenerativ care, dupa unii autori, nu se limiteaza numai la substanta neagra, ci si la alte zone din creier, avand ca rezultat afectarea capacitatii motorii a pacientului.

Afectarea complexului mitocondrial I si a alfa cetoglutarat dehidrogenazei  din substanta neagra conduce la alterarea proceselor respiratorii mitocondriale cu inducerea stress-ului oxidativ. Acest fapt este demonstrat prin cresterea nivelului de hidroxinonenal si 8 oxo deoxiguanina, markeri de stress oxidativ.

Celelalte mecanisme, desi cu o pondere mai mica, contribuie esential la degenerescenta neuronala, prin actiune sinergica.

 

Markeri biochimici in LCR in boala Parkinson

In prezent, se folosesc o gama larga de markeri ai degenerescentei neuronale, cei mai importanti fiind proteina Tau si beta amiloidul (markeri ai disfunctiei proteice), cistatina C (proteina amiloidogena) si clusterina (molecula cu rol in prevenirea mortii neuronale).

Determinarea lor se face prin mai multe metode, cele m,ai importante fiind ELISA si electroforeza de inalta rezolutie.

Studiul corelatiei nivelului acestor markeri cu severitatea procesului degenerativ neuronal, timpul scurs de la instalarea bolii si performantele cognitive a contribuit esential la stabilirea valorii diagnostice si prognostice a acestora.

 

Corelatia markerilor de degenerscenta neuronala cu severitatea bolii a fost demonstrata recent intr-un studiu dat publicitatii in 2011 de un grup de cercetatori de la Facultatea de Medicina din  Olomuc (Cehia).

Studiul a vizat trei loturi: primul format din pacienti cu prim atac de boala Parkinson, al doilea cu pacienti prezentand tremor dominant si al treilea  fara tremor. Analiza variatiei nivelurilor markerilor de degenerescenta neuronala a evidentiat o crestere semnificativa a proteinei Tau si a raportului Tau/ beta amiloid la pacientii fara tremor, atat fata de lotul normal, cat si fata de lotul cu tremor dominant. Aceste observatii pledeaza pentru valoarea diagnostica importanta a fractiunii Tau si a beta amiloidului, in special in faza precoce a bolii. De asemenea proteina Tau poate fi considerata un marker esential al prezentei si severitatii procesului degenerativ neuronal.

 

Corelatia markerilor de degenerscenta neuronala cu durata bolii

Acelasi studiu a cercetatorilor din Cehia da publicitatii in 2010 un studiu comparativ a variatiei proteinei Tau, clusterinei si a raportului proteina Tau/ beta amiloid la pacientii cu boala Parkinson mai veche si mai recenta de 2 ani.

Rezultatele au evidentiat valori crescute ale proteinei Tau si a clusterinei la pacientii cu boala Parkinson fata de lotul normal, indiferent de durata bolii. Pacientii cu boala mai recenta de 2 ani au prezentat, insa, valori ale proteinei Tau si Tau/beta amiloid mai mari decat cei cu boala mai veche de 2 ani, ceea ce demonstreaza ca majoritatea proceselor degenerative au loc in stadiile precoce ale bolii. Clusterina si beta amiloidul nu au prezentat variatii intre loturile cu boal Parkinson si cel normal.

 

Corelatia markerilor de degenerscenta neuronala cu performantele cognitive si dementa

Dementa constituie cea mai frecventa si grava complicatie non motorie in boala Parkinson. Un procent important de bolnavi dezvolta o afectare cognitiva mai putin severa.

Studiile clinice arata ca nu toti pacientii cu boala Parkinson evolueaza spre dementa, dar cei la care dementa este prezenta, aceasta prezinta o heterogenitate interindividuala dominanta in ceea ce priveste atat manifestarile clinice, cat si evolutia deficitului cognitiv.

Un studiu recent publicat in 2010 de un grup de cercetatori norvegieni a evidentiat scaderea concentratiei de beta amiloid inca din stadiile precoce de dementa. Valorile amiloidului beta Aβ 40,42,38 (fragmente de peptid finalizate la resturile 40,42,38) s-au corelat in special cu deficitul de memorie. Aceste date sugereaza ca numai perturbarea metabolismului amiloidului beta este responsabil de alterarea performantelor cognitive in boala Parkinson, fara implicarea proteinei Tau.

Daca pentru amiloidul beta cercetatorii sunt unanimi in a aprecia ca scaderea nivelurilor sale se coreleaza cu gradul de dementa, pentru fractiunea Tau, rezultatele sunt totusi discordante. Desi majoritatea studiilor releva corelatia valorilor crescute ale proteinei Tau cu dementa, unii autori evidentiaza lipsa acesei corelatii. Toate acestea pledeaza pentru intensificarea cercetarilor menite sa evidentieze rolul proteinei Tau ca marker de prognostic pentru prezenta si severitatea dementei la pacientii cu boala Parkinson.

 

Concluzii

Determinarea electroforetica a markerilor degenerescentei neuronale in LCR reprezinta un test esential in diagnosticul si prognosticul bolii Parkinson.

Posibilitatea sepoararii simultane a mai multor fractiuni (proteina Tau, albumina, cistatina C) pornind de la o cantitate minima de lichid ofera posibilitatea constituirii unui instantaneu biochimic complet si corect asupra disfunctiei proteice in LCR si poate orienta asupra testelor ulterioare.

 

Referinte bibliografice

Alves G, Bronnick K, Aarsland D et al- CSF amiloid-β and tau proteins, and cognitive performance, in early and untreated Parkinson’s Disease: the Norwegian ParkWest study- J Neurol Neurosurg Psychiatry 2010 81:1080-1086.

Prikilova Vranova H, Mares J, Nevrly M et al- CSF markers of neurodegeneration in Parkinson’s disease- J Neural Transm 2010;117(10):1177-81.

Prikilova Vranova H, Mares J et al- Tau protein and beta-amiloid (1-42) CSF levels in different phenotypes of Parkinson’s disease- J Neural Transm 2011 Sep.

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020