Cataracta, exercitiile fizice si ochiul uscat


02.11.2009

 

 Cataracta, exercitiile fizice si ochiul uscat

 Andreea Chiva

 

Afectiune frecventa legata in special de varsta, cataracta constituie una dintre  cauzele majore de orbire. Prevalenta ei creste odata cu procesul de imbatranire, dar si ca urmare a unor factori de risc, cum ar fi :

 

  • factori genetici
  • culoarea irisului
  • expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete, in special la cele artificiale (saloane pentru bronzat artificial)
  • boli cronice sistemice (diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala)
  • boli oftalmologice (glaucom, uveita cronica, retinita pigmentara, leziuni oculare, vitreotomie)
  • tratamentul indelungat cu corticosteroizi
  • hipertrigliceridemia
  • obezitatea
  • fumatul
  • consumul abuziv de alcool

 

Studii recente adauga la lista factorilor de risc si lipsa exercitiilor fizice, desi exista putine date in acest domeniu.

Prevenirea cataractei se face prin evitarea expunerii la factorii de risc si prin administrarea de suplimente nutritive pe baza de antioxidanti, iar tratamentul este exclusiv chirurgical.

Sectiunea de fata isi propune o dezbatere a legaturii dintre exercitiile fizice si riscul de aparitie a cataractei, precum si a problematicii complicatiilor postoperatorii.

 

Exercitiile fizice scad considerabil riscul de cataracta

 

Intr-un studiu dat publicitatii la inceputul anului 2009, un grup de cercetatori de la Universitatea Berkley din California evidentiaza scaderea riscului de cataracta la persoanele cu activitate fizica intensa (in special la cei ce practica jogging-ul). Efectul exercitiilor fizice este unul indirect, acestea actionand asupra principalilor factori de risc (nivelul HDL colesterolului, diabetul zaharat, guta, hipertensiunea arteriala, greutatea corporala si indicele de masa corporala BMI).

Procesele oxidative joaca un rol important in aparitia cataractei nucleare induse de varsta si in inflamatia sistemica. Nivelele scazute de HDL (lipoproteinele cu densitate crescuta) si crescute de trigliceride cresc considerabil riscul de cataracta posterioara subcapsulara. Valorile HDL, lipoproteine cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare, cresc in urma exercitiilor si a activitatii fizice intense. De exemplu, in cazul persoanelor ce practica jogging-ul, studiul mentionat releva o corelatie statistica intre numarul de kilometri parcursi si nivelul HDL, acesta crescand progresiv la fiecare 16 km parcursi saptamanal.

Diabetul zaharat constituie factor de risc major pentru cataracta posterioara subcapsulara si corticala. Disfunctia endocrina in stadiul prediabetic expune cristalinul la concentratii mari de glucoza ce determina modificari ale proteinelor cristalinului prin glicozilare cu efect cataractogenic.  Chiar in absenta diabetului zaharat, intoleranta la glucoza si rezistenta la insulina sunt legate de riscul crescut de aparitie a cataractei.

Exercitiile fizice determina scaderea glicemiei direct proportional cu distanta parcursa de alergatori.

In egala masura, activitatea fizica intensa duce la scaderea acidului uric si a presiunii sistolice si diastolice, diminuand riscul de cataracta la pacientii cu guta si hipertensiunea arteriala.

Riscul de aparitie a cataractei se asociaza si cu cresterea BMI, femeile cu BMI ≥ 30 sau cu o circumferinta a taliei ≥ 89 cm fiind cele mai predispuse.

In concluzie, exercitiile fizice si alergarile usoare intre 10-16 km saptamanal reduc cresterea in greutate datorata varstei, conduc la cresterea HDL colesterolului si scaderea trigliceridelor si reduc riscul de diabet, hipertensiune si guta, diminuand astfel riscul de aparitie a cataractei.

 

(Williams PT- Prospective Epidemiological Cohort Study of Reduced Risk for Incident Cataract with Vigorous Physical Activity and Cardiorespiratory Fitness during a 7-Year Follow-up- Invest Ophtalmol Vis Sci 2009; 50: 95-100)

 

 

Tratamentul chirurgical al cataractei- factor de risc pentru aparitia ochiului uscat

 

Operatia de cataracta constituie una dintre cele mai sigure procedee chirurgicale cu o rata mare de succes si cu complicatii rare. Acestea constau in principal in inflamatie cronica, dezlipire de retina, infectii si modificari ale presiunii intraoculare.

Studii de data recenta au arata ca operatia de cataracta poate agrava simptomele ochiului uscat si modifica testele de baza pentru aprecierea calitatii filmului lacrimal (timpul de rupere a filmului si testul Schirmer I).

Simptomatologia alterarilor postoperatorii de film lacrimal nu difera de cea a uscaciunii oculare obisnuite, rezumandu-se in principal la iritatia oculara si la senzatia de corp strain. In mod frecvent, insa, la pacientii ce au suferit operatii de cataracta, sindromul de ochi uscat se asociaza cu prezenta leziunilor corneene.

Etiologia ochiului uscat consecutiv interventiilor chirurgicale pe cristalin este plurifactoriala. Ea se refera la alterarea suprafetei oculare prin utilizarea anestezicelor topice, a conservantilor pe baza de clorura de benzalconiu, expunerea indelungata la lumina microscopului, folosirea unor procedee chirurgicale ce modifica inervatia corneei, precum si localizarea, forma si marimea inciziei.

(Cho YK, Kim MS- Dry Eye After Cataract Surgery and Associated Intraoperative Risk Factors- Korean J Ophtalmol, 2009 June; 23(2): 65-73)

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati


Actualitati Medicale
 

Introdu adresa ta de email pentru a te alatura noua.

 
Proiect realizat de ABT Service IT&Med              © Toate drepturile rezervate Electroforeza.ro 2020